Amaç ve Faaliyet Alanları

Amaç

Merkezin amaçları şunlardır:

1) Jeolojik ortam ile çevre-insan sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyerek, başta kanser vakaları olmak üzere, endemik hastalıkların değişik formlarına neden olan jeolojik faktörlerle hastalıkların gelişimini zaman ve mekân içinde araştırmak ve tespit etmek.

2) Disiplinler üstü ve arası araştırmaları/projeleri koordine ederek, yöneterek, yaparak uluslararası düzeyde bilimsel süreçlere, bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarına yönlendirici bilgi üretmek.

3) Madencilik, sanayi, atık sahaları gibi çevresel ve ekosisteme zararlı etkileri olan konular olmak üzere ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) sürecinde insan eli ile yapılan faaliyetler ve bunlar arasındaki sorunları önceden gören ve değerlendirebilen uzmanların yetişmesini sağlamak.

4) Tıbbi jeoloji-yaşam çevresi alanında, ilgili mevzuat çerçevesinde, güçlü bir üniversite-sanayi-kamu iş birliği oluşturarak, geliştirilen teknolojileri topluma ait sağlık problemlerinin çözümlenmesine uyarlamak.

5) Tıbbi jeoloji-yaşam çevresi çalışmalarını Ülke yararına yüksek teknoloji çıktılarına dönüştürerek ülkemizin sağlık alanında lider ülke olmak hedefine katkı yapmak.

6) İlgili mevzuat hükümleri çerçeversinde tıbbi jeoloji alanında yurt içi ve yurt dışı işbirlikleri oluşturmak.

7) Merkezin faaliyet alanlarındaki konular kapsamında Üniversitenin; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ilgili anabilim dallarındaki lisansüstü öğrencilerine hem disiplinler arası bilimsel bakış açısı kazandırmak hem de yapacakları tez çalışmalarına bilimsel destek sağlamak.

8) Ülkemizin tıbbi jeoloji araştırma konuları üzerine uzmanlaşmış, kalifiye insan gücü potansiyeline katkılarda bulunmak.

 

Faaliyet Alanları

Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

1) Tıbbi jeoloji çalışmaları ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası düzeyde ar-ge faaliyetleri yapmak ve uygulamalı araştırmalar koordine etmek, yönetmek, yürütmek.

2) Gerçekleştirilen ar-ge faaliyetleriyle ilgili gerekli bilgi depolama, sistemlerin oluşturulması, araştırma altyapılarının kuruluş ve işlevini koordine etmek, tasarlamak, kurmak, yönetmek ve işletmek.

3) Tıbbi jeoloji araştırmalarına dayalı teknoloji geliştirmek suretiyle uluslararası seviyede rekabetçi ve dışa bağımlılığı azaltan yenilikçi yöntem ve ürünleri uygulamaya koymak.

4) Tıbbi jeoloji alanında yeni nesil yetişmiş nitelikli insan gücü karşılanmasına destek olmak üzere Merkez bünyesinde eğitim çalışmaları, konferans, çalıştay, sempzoyum, kongre gibi eğitim aktiviteleri düzenlemek, yürütmek ve benzer aktivitelere katılmak.

5) Faaliyetlerine destek sağlamak üzere tıbbi jeoloji konularında ortaklıklar oluşturmak, proje üretmek, iş ve hizmet modelleri geliştirmek ve uygulamak.

6) Merkezin faaliyet alanları paralelinde makale, kitap, dergi, eğitim broşürleri vb. yayımlamak.

7) Elektronik yayın (internet sayfası, e-bülten, e-dergi, mesaj hattı, video ve tv çalışmaları) yoluyla tıbbi jeoloji alanında güncel araştırmalarla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde etkinliklerle sunu çalışmaları yapmak.