JMO Eskişehir Şubesi ev sahipliğinde Eskişehir Tıbbi Jeoloji Çalışmaları konulu toplantı yapıldı
15.10.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Tıbbi (Medikal) Jeoloji Çalışmaları başlıklı toplantı 24 Eylül 2021 Cuma günü Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası’nda yapılmıştır. Eskişehir JMO Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday ile Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Öğr. Gör. Dr. E. Aytuğ Özsoy ve Merve Edizkan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Aydındağ, Daire Başkanları, JMO Başkanı Hüseyin Alan, ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş ve Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay katılmıştır.  

Eskişehir JMO Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday açılış konuşmasında “Eskişehir şubesi olarak bu projede yer aldıklarını,  hem Ankara’ya yakınlığı hem de Eskişehir’de konu ile ilgili hocaların varlığından dolayı pilot il olarak Eskişehir’in seçilmesini istediklerini, bu projenin ilerleyen dönemde farklı illere de taşınabileceğini, ESOGÜ bünyesinde yeni kurulan Tıbbi Jeoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Müdürü Prof. Dr. Selahattin Kadir hocamızın meslektaşımız olduğunu, hocamızın jeoloji ve tıp ekibi ile birlikte bu konuda güzel sonuçlar elde edeceklerini umduğunu belirtmiştir. Şube II. Başkanı Öğr. Gör. Dr. E. Aytuğ Özsoy ise Prof. Dr. Can Ayday’ın açıklamalarına ek olarak Prof. Dr. Selahattin Kadir’in TÜBİTAK projesi kapsamında arazide bulunması gerektiğini ve toplantıya katılamadığı için son derece üzgün olduğunu, ayrıca 25-29 Temmuz 2022’de İstanbul’da yapılacak olan 17. Dünya Kil Konferansı Başkanı olarak konferansın tematik kısımlarında Tıbbı Jeoloji ile ilgili olan  “Kil ve Sağlık” ile “Kil ve Virüsler” başlıklarının da bulunduğunu, konu ile ilgili herkesin katılımını ve desteğini beklediğini ifade etmiştir.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş ve Prof. Dr. Muzaffer Metintaş ise konu ile kısa bir sunum yaparak, projenin ilerlemesi için Sağlık Bakanlığı verilerinin olmazsa olmaz olduğunu ve bu konunun ivedilikle çözülmesi gerektiğini belirtmişlerdir. İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay da geçmişte yapılan çalışmalar ile bu çalışmanın entegrasyonun önemine dikkat çekerek, projeye katılan tüm kurumların verilerinin ortak bir payda altında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan ise “Günümüzde sadece ülkemiz de değil, tüm dünyada jeolojik kökenli, yaşadığımız coğrafyanın etkisinden kaynaklı çok sayıda hastalık görülmektedir. Eskişehir’in pilot bölge olarak seçilmesinin temel nedenleri bilimsel alt yapının Eskişehir’de olması, Ankara’ya yakın olması, jeolojik riskler açısından da bazı parametreleri göstermesidir’’ ifadesinde bulunmuştur. Sözlerine ilaveten bu çalışmanın Türkiye geneline yayılmasını, Türkiye’nin Tıbbi Jeoloji risk haritasının en kısa zamanda MTA Genel Müdürlüğü tarafından ülkemize kazandırılmasını umut ettiğini belirterek, MTA Genel Müdürlüğü'ne Jeoloji Mühendisleri Odası adına teşekkür etmeyi bir borç bildiğini belirtmiştir.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Aydındağ ise “Bu projenin sadece Eskişehir için değil Türkiye için Tıbbi Jeoloji risk haritalarının hazırlanması, veri alt yapısının oluşturulması açısından önemli olduğunu, projenin MTA Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Tıbbi jeoloji komisyonunda yer alan hocalarımızın da projeye hem destek verdiklerini hem de projenin danışmanlığını kısmen yürüttüklerini belirtmiştir.

Toplantı öneriler kısmı ile sona ermiştir.